COVID-19

  Meest gestelde vragen

We starten binnenkort met een online coronacheck

We werken op dit moment hard aan een online ZR-coronacheck, die we binnen twee weken op de website verwachten voor iedereen die het ziekenhuis gaat bezoeken. Bezoekers die de vragen thuis al online hebben beantwoord en een ‘groen scherm’ krijgen, kunnen dan versneld langs het checkgesprek in de hal van het ziekenhuis.  Het groene schermpje is 48 uur geldig, daarná moeten bezoekers de vragenlijst opnieuw invullen.

Tot nu toe stelt een medewerker van het ziekenhuis aan patiënten en bezoekers bij binnenkomst een aantal vragen in een ‘checkgesprek’, om na te gaan of er klachten zijn die op corona kunnen wijzen. Als dat het geval is, is het dringende verzoek om een mondkapje op te zetten. Zijn er geen klachten, dan kan iemand doorlopen naar de aanmeldzuil en vervolgens naar de polikliniek of afdeling waar de afspraak is.

Snelle toegang

Om ervoor te zorgen dat dit zo vlot mogelijk verloopt, komt daar de online coronacheck bij. Eén of twee dagen voor de afspraak kan de patiënt of bezoeker thuis op de computer of op een mobiele telefoon de coronavragen beantwoorden. Er rolt dan vanzelf een groene, oranje of rode score uit. Deze score is eenvoudig via een e-mail uit te printen of kan worden getoond op het scherm van de mobiele telefoon. Met deze service wil het ziekenhuis de doorstroming in de hal verder verbeteren.

Quarantaine en isolatie

Naast de vragen over gezondheid is er nu als extra check een vraag toegevoegd over thuisquarantaine. Wie op vakantie is geweest naar een land waar code rood of oranje geldt, krijgt bij thuiskomst het dringende advies om twee weken binnen te blijven. Dat betekent dat afspraken in het ziekenhuis niet door kunnen gaan. Om te voorkomen dat iemand vanuit quarantaine of isolatie tóch naar het ziekenhuis komt, wordt voor de zekerheid navraag gedaan.

De eerdere maatregelen voor patiënten en bezoekers blijven ook van kracht: kom zoveel mogelijk alleen en kom niet te vroeg. Daarnaast blijven uiteraard de algemene afstands- en hygiënemaatregelen gelden.

De optometristen kunnen verantwoord fundusfotoscreening uitvoeren. Zo is er een spatscherm op de cameraen en wordt er gewerkt met 15 minuten schema’s (i.p.v. 10 minuten) zodat er voldoende tijd voor patiënten is om te wisselen.

De volgende afspraken zijn hierbij gemaakt:

  • Elke praktijk maakt zelf de afweging of het laten uitvoeren van de fundusfoto screening op eigen locatie logistiek haalbaar is. Denk hierbij aan de grootte van de wachtkamer, en of er andere spreekuren plaats vinden.
  • Patiënten worden per 15 minuten ingedeeld i.p.v. 10 minuten, dus minstens 12 patiënten in de ochtend (in plaats van 14) en 10 patiënten in de middag (4 per uur).
  • Bepaal wie er ingepland wordt op basis van de urgentie van de  fundusfoto (volgadvies vorige controle  < 1 jaar krijgt prioriteit), maar ook de kwetsbaarheid van de patiënt (hoog risico patiënten mogelijk uitstellen). Dit in overleg met de huisarts.
  • Stem met de patiënt de nieuwe tijd af, en geef instructie m.b.t. enkel komen zonder klachten, en niet te vroeg komen zodat er geen volle wachtruimte ontstaat.
  • Fundusfoto screeningen worden ook weer uitgevoerd op De Barbarapolikliniek te Culemborg en bij het Eerstelijns Centrum Tiel, locatie Teisterbant.

Zoals voorheen geldt nog steeds onderstaande werkwijze:

  • Bij nieuwe patiënten dient in Portavita een aanvraag voor Fundusfoto screening gedaan te worden. Zonder deze aanvraag kan de optometrist niet in het dossier!
  • Let op: Dit geldt ook voor patiënten die van hoofdbehandelaar zijn gewijzigd, of die tijdelijk in de 2de lijn zijn behandeld voor DM. De optometrist kan dan niet meer in het dossier, en dient een nieuwe aanvraag te krijgen.
  • Voor de andere patiënten die eerder een fundusfoto uitslag in Portavita van de optometristen uit het ZRT hebben gekregen, hoeft geen aanvraag gedaan te worden.

Logistieke vragen kunnen onderling afgestemd worden met de optometristen van het ZRT op huisartsfundusscreening@zrt.nl. Algemene zaken kunnen met de zorggroep via secretariaat@gezondrivierenland.nl  of met Fransien Verdonk (fverdonk@gezondrivierenland.nl) worden opgenomen.

 

Inloggen


Wachtwoord vergeten?

Contactinformatie

(0344) 67 38 23
connect@zrt.nl

Postadres

Postbus 6024

4000 HA Tiel


Bezoekadres

Pres. Kennedylaan 1

4002 WP Tiel